Deze website maakt gebruik van cookies

Voortplanting van de sprinkhaan

De sprinkhaan is een bijzonder diertje in de insectenwereld. Hij eet veel andere kleinere insecten en kan snel heel groot worden. Over het algemeen heeft de natuur het goed verdeeld bij de sprinkhaan want de helft is ongeveer vrouw en de andere helft man. Je kan automatisch zien of het een mannetje of vrouwtje is aan de dikte van hun flappen ook wel soort van vleugels genoemd. In Nederland leven sprinkhanen vooral in stukjes gras met veel bosjes en een beetje boompjes om hun heen. Hier planten ze zich vooral ook heel veel voor. Dit is echter niet alleen in Nederland alleen zo maar ook voer heel Europa. Er zijn veel verschillende sprinkhanen en in het buitenland rondom Afrika zijn er andere soorten die wat meer in het wild leven en andere prioriteiten en diverse leefwijze hebben. Maar hier kijken we alleen bij de sprinkhaan die in ons leefgebied wonen.

Leefwijze van de sprinkhaan

Om te kijken hoe de sprinkhaan zich voortplant is het belangrijk dat dit diertje een goed en sterk leefgebied om zich heen heeft waar hij veel en mooi oppervlak heeft. Ook is het belangrijk dat hij hier goed kan overleven en makkelijk aan zijn voedsel kan komen. We weten dat hij graag op wormpjes jaagt en in de grond zit. Niet als de wormpjes natuurlijk maar wel rond de aarde en bij het gras. Als een mannetje eten heeft is hij al snel in zijn gebied populair op positieve en negatieve wijze. Of dit slim is weten we niet omdat hij soms ze eten snel op heeft maar soms verdeeld hij het en dan komen er weer andere dieren op af denk maar aan vliegen of kevers.

Manieren van voortplanting

De sprinkhaan kan zich op verschillende manieren voortplanten en dan gaan het om het stukje het lokken van het vrouwtje en het naar zich toe trekken van de aandacht. Wat een mannetje vaak doet is het rondspringen en geluiden maken in de natuur. Hierdoor vinden de vrouwtjes hem interessant en gaan ze een kijkje nemen. Het kan zijn dat het in het begin niet echt aantrekt en dat ze een paar dagen bij elkaar in de buurt moeten blijven maar als dat het geval is komen ze echt goed ter beide. Als ze dit doen leggen ze samen eitjes en zetten ze een nestje op. Het mannetje zal de buitenwereld in de gaten houden en het vrouwtje zal wat meer gaan beschermen en eten gaan verzamelen voor als de eitjes uitkomen.

De eitjes

Een sprinkhaan legt dus eitjes met zijn vrouwtje en bouwen samen een leuk nestje is voor hun beide in een goede omgeving. Kijk maar eens goed rond in de natuur je kan dan altijd een nestje tegen komen. Zodra de eitjes worden gelegd zal het een paar weken duren voordat deze uitkomen. Het zijn zo’n ongeveer 10 tot 20 eitjes. Hoeveel eruit komen is niet echt bekend en kan veel verschillen. Ze worden van nature aangeleerd wat ze moeten weten om te overleven de rest leren ze van hun ouders of te ontdekken.